The 5 areas identified in the studies by Dr. Gianni Pes and Professor Michel Poulain are: Sardinia (Italy), Okinawa (Japan), Loma Linda (California), Nicoya Peninsula (Costa Rica), Icaria (Greece). In Sardinia the studies talk specifically of villages in the mountains of Ogliastra, Barbagia di Seulo and Barbagia di Ollolai.
Ogliastra is the area with the highest percentage of male centenarians, especially the villages of Villagrande Strisaili, Arzana, Talana, Baunei, Urzulei, Ulassai and Perdasdefogu.
According to the studies the reasons for this wellbeing are nutrition based on healthy and simple ingredients, regular physical exercise, a social structure where the family is at the centre of society.
Cooperativa piccoli produttori e coltivatori d’Ogliastra - Frantoio Oleario
Loc. Pizzu ‘e Cuccu Lanusei
0782/41696, info@hermanu.it
Vietata la riproduzione anche parziale.
Pierpaolo Arca - referente slow food presidio nazionale olio extravergine d'oliva: "Fattori che influenzano la qualità. Aspetti agronomici e tecnologici"
***
Francesca Ghelfi - nutrizionista per il progetto SmartFood dell'Istituto Europeo di Oncologia: "Il condimento della salute: dalla scienza al piatto"